A lakásbiztosítás kiegészítései

Előfordul (nem is olyan ritkán), hogy egy alap lakásbiztosítás önmagában nem felel meg 100%-ban az ügyfél igényeinek.

Ez nem azért van, mert az adott lakásbiztosítási csomag rossz, hanem mert az adott ügyfélnek extra igényei is vannak, vagy, mert az alap összeállítást tartja kevésnek.

Nem is lenne elvárható, hogy minden egyes ember elégedjen meg ugyanazzal, nem véletlen, hogy bármilyen termékről vagy szolgáltatásról van is szó, a választék elsődleges szempont.

Ahogyan minden lábra másmilyen cipő jó, úgy a fogyasztói és ingatlan-igényeket sem lehet egyetlen skatulyába zárni, egyetlen biztosítási konstrukcióval lefedni.

Teljesen más adottságai vannak egy 50 m2-es panellakásnak, egy kertvárosi családi otthonnak vagy egy régi parasztháznak az Alföldön.

Az egyéni igényeket ezek nagyban befolyásolják, és a biztosítók ezekre igyekeznek is odafigyelni. 

Kiegészítő lakásbiztosítás

Mi a helyzet akkor, ha már van egy alap lakásbiztosítás, amit fizetsz, de kevésnek tartod?
Például egy társasház lakójaként a közös költségbe építve Neked is jár egy általános biztosítás, ám az semmi másra nem terjed ki, mint magukra a csupasz falakra, plafonra, padlóra?
Mert bizony ez a helyzet: ezek az épületszerkezeti elemek közösnek számítanak, akár megvetted a lakást, akár csak bérled.
Viszont egy ilyen kollektív biztosítással az összes, a lakásokhoz tartozó szerkezeti elem biztosítva van, nem kell miattuk külön kötni.
Csakhogy, ezek jellemzően nem túl széleskörűek, így egy csomó olyan problémára sem nyújtanak megoldást, ami egyébként felmerülhet.
Ilyen esetben érdemes kiegészítő biztosítást kötni, és fedezni mindazt, amire az alap kötvény nem vonatkozik.

A kertben található dolgok sem mellékesek

Mint azt kevesen tudják, az alap lakásbiztosítás családi, kertes házak esetén is csak magára az ingatlanra, annak szerkezeti elemeire vonatkozik.
Azaz, védve vannak ugyan a falak, a födém, az alap, a nyílászárók, plusz, ami ajánlattól függően még benne van, de ezeken kívül semmi. 

Pedig nagyon jól tudjuk, hogy egy ilyen háznak pont a körülhatárolt telek az egyik fő lényege.

A kertben állhat szaletli, szerszámos fészer, garázs, vagy bármilyen egyéb épület, ezek mégsem élveznek alapból védettséget – de még maga a kerítés sem!

Ha azt szeretnéd, hogy mindezek szintén a lakásbiztosítás nyújtotta védelem alá essenek, akkor kiegészítő biztosítást kell, hogy köss.

Ez ugyan emelni fogja a költségeket, de megéri, hiszen ha a felsoroltak közül sérül meg valami, akkor is jogosan indíthatod el a kártérítési eljárást. 

Ingóságok házon belül és kívül

Ne feledkezzünk meg az ingó vagyonról sem, ami a házadban, lakásodban vagy éppen a melléképületekben található.

Egy átlagos háztartás ingóságainak összértéke akár a 2 millió forintot is elérheti, és ebben még nincs benne a járművagyon.

Sokaknak van valamilyen gyűjteménye, családi öröksége vagy egyéb értékes tárgyai, bútorai, amikre értelemszerűen vigyázni szeretne, illetőleg kárenyhítést várna, ha valami történne velük.

A lakásbiztosítás ingóságokra való kiterjesztése pontosan ezért hasznos, hiszen mindezeket bele lehet foglalni, és így, ha a biztosítási esemény során ezek valamelyike megsérül, akkor szintén benyújtható értük a kárigény.

Ehhez azonban alaposan dokumentálni kell minden ingóságodat, amit biztosítani szeretnél, és megegyezni a biztosítóval az értékükről.

Elsőre kicsit macerásnak tűnhet, ráadásul nem árt frissíteni a nyilvántartást minden nagyobb vétel vagy csere után, de abszolút megéri. 

Lakásbiztosítás

© 2021